• Freja Wester, Christoffer Åhlander och Sophie Chiu driver Safecut har vunnit fina priser. Foto: Safecut

Stor framgång för unga Eksjöentreprenörer

UF-företaget Safecut från Eksjö vann i maj svenska mästerskapen i ungt företagande som anordnades på Stockholmsmässan. Safecut vann i kategorin bästa vara.
Priset till Safecut och Freja Wester, Christoffer Åhlander och Sophie Chiu delades ut under en utdelningsceremoni på Älvsjömässan i södra Stockholm.
– Det känns jättekul, lite overkligt, säger Freja Wester som är vd för UF-bolaget.
Delägarna är elever på gymnasiet i Eksjö har själva tagit fram en produkt som skyddar handen när man skär till exempel grönsaket i köket. Den är egendesgnad och passar också vänsterhänta.
Safecut var ett av många UF-företag från hela landet som kvalificerat sig till sluttävlingarna i Stockholm. Med sin produkt vann Safecut pris för bästa vara. Att vinna hela tävlingen var ingen självklart.
– Det känns ganska mäktigt, säger Freja Wester.
De tre kompanjonerna har vissa planer för framtiden och utveckla sina idéer.
– Vi har planer på att driva vidare om vi har potentiella kunder, vi ska göra en marknadsundersökning, berättar Freja Wester.
Det finns också planer på att utveckla produkten för att passa till rivjärn.
– Vi kollar runt, säger Freja Wester.
Att fortsätta med bolaget är dock inte en självklarhet när gymnasiestudierna är över. Att gå vidare till högre studier kanske lockar mer.
Att få jobba med ett eget företag och en egen företagsidé har dock lärt Safecuts ägare mycket.
– Det har vi verkligen gjort. Man lär sig ju mer när man gör något, säger Freja Wester.
Det gick bra för Safecut också på hemmaplan. På UF-mässan i Vetlanda i april tog Safecut hem hela sex kategorier i tävlingen.
"Företaget har uppfattat ett behov, utvecklat en produkt och lanserat den. Marknadsföringen är genomtänkt och man har odlat viktiga kontakter. Företaget har skapat ett marknadskoncept där allt från webb till monter utgör ett knivskarpt bidrag", löd motiveringen som kvalificerade bolaget till SM-finalen i Stockholm.
Safecut var också nominerat i kategorin bästa hantverk och kom där tvåa i SM-finalen
Landshövding Mino Akhtarzand var en av gratulanterna till SM-vinsten.
– Hjärtliga gratulationer, framför hon till Safecuts guld och silver.