• Ingenjörsbyrån har vuxit rejält de senaste åren. Sittande i mitten Lennart Hagström som startade byrån och till höger Peter Hagström som idag leder verksamheten.

Stor på högkvalitativa tekniktjänster

I Hultsfred finns ett annorlunda företag med stor kunskap inom en växande bransch. LH Ingenjörsbyrå startade i liten skala men har de senaste åren utökat personalstyrkan och vuxit inom det allt mer teknikintensiva elområdet.

Lennart Hagström drev under 70-80 talet en elinstallationsfirma i Virserum. När företaget såldes startade han en elkonsultfirma med namnet LH Ingenjörsbyrå AB, som numera är ett teknikkonsultföretag med bred kompetens inom elteknik.

I slutet av 1990-talet började sonen Peter som är civilingenjör i elteknik och utbildad vid Chalmers att jobba i företaget.

– Redan som ung var jag intresserad av elsidan och sedan har det bara rullat på. 2009 började vår expansion, då genom att anställa personal från närområdet med god kunskap inom el. Bland våra anställda finns både elinstallatörer och ingenjörer, som vi valt att utbilda själva för att utvecklas, berättar Peter Hagström.

Utbildar andra

Extern utbildning inom el och entreprenad är idag en stor del av verksamheten på byrån och numera reser man över hela Sverige och håller kurser inom elteknik och projektledning.

De fyra senaste åren har konsultbyrån gått från tre till åtta anställda, en imponerande utveckling med Hultsfredsmått inom en teknikorienterad bransch.

På LH Ingenjörsbyrå jobbar man med elprojektering, såväl vid nybyggnationer som ombyggnader av bostäder, skolor, sjukhus och industrier och står då för utformning av el, tele, data och larminstallationer. 

Dessutom utförs revisionsbesiktningar, energikartläggningar, utredningar, rådgivning och tekniska lösningar inom fastighetsautomation - för att nämna något ur portföljen av tjänster.

– Vi är långt ifrån ensamma i branschen men har lyckats bra trots tuff konkurrens på marknaden, säger Peter Hagström.

Ramavtal

Nu är det Peter som leder och driver verksamheten, men Lennart finns fortfarande med i det dagliga arbetet.

– Vi har alltid arbetat sida vid sida och det fungerar bra. Genom våra anställningar har vi förbättrat vår spetskompetens, så det mesta känns positivt just nu. Det är stimulerande och en utmaning att arbeta inom ett teknikområde som alltid utvecklas, menar Peter Hagström som även är ledamot i Svensk Elstandard (SEK).

LH Ingenjörsbyrå har både kommuner och landstinget som kunder genom ramavtal, vilket ger en långsiktig trygghet inför framtiden.