• Elitfönster i Vetlanda och Lenhovda som ägs av Inwidokoncernen anställer 150 personer i sommar. Foto: Inwido
  • Inwidos Sverige-vd Mikael Carlesson gläds över att få gasa lite och anställa 150 personer. Foto: Inwido

Storsatsning och varsel i Vetlanda

Samtidigt som anrika Vetlandaföretaget och aluminiumprofiltillverkaren Sapa varslar många anställda om uppsägning kommer fönstertillverkaren Inwido med nyheten att man behöver anställda cirka 150 personer i Vetlanda och Lenhovda.

Aluminiumprofiltillverkaren Sapa med säte i Vetlanda varslade i slutet av maj 80 anställda om uppsägning

MBL-förhandlingar har inletts men det är ännu oklart hur många som riskerar att sägas upp i Vetlanda (Sapa har anläggningar i andra delar av Sverige också).

Produktionen ska koncentreras till färre platser. Det och ökade krav på lönsamhet och effektivitet ligger bakom storvarslet. Sapa Profiler har produktion och försäljning i Vetlanda, Finspång, Göteborg, Stockholm och Umeå.

Aldrig lätt

– Det är naturligtvis aldrig lätt att behöva varsla medarbetare om uppsägning men det är nödvändigt för att förbättra vår lönsamhet och säkra vår långsiktiga konkurrenskraft, säger Sapas vd Mari Wilhemsen i ett uttalande.

Varslet gäller än så länge bara tjänstemän.

Varslet kom som en chock till Vetlanda men bara ett par dagar senare kom fönstertillverkare Inwido med det glada meddelandet nu att man behöver nyanställa i stor omfattning vid sina anläggningar i Vetlanda och Lenhovda, det vill säga Elitfönster.

150 personer

Det handlar om cirka 150 personer måste anställas fram till och med sommaren. 75 personer till Vetlandafabriken och 75 till Lenhovdaanläggningen. Anledningen till storsatsningen är en vändning i konjunkturen som Inwidoledningen tycker sig se.

En annan anledning är att Elitfönster tar över produktion från anläggningar i Norge. För Inwidos del handlar det nästan uteslutande om produktionspersonal som behövs.

Bemanningsbolag

De nyanställda kommer inledningsvis att anställas via bemanningsbolaget Manpower och senare erbjudas anställning hos Inwido.

Kommunledningen i Vetlanda gläds åt Inwidos storsatsning och har haft särskilda möten med företagsledningen.

– I ett läge där Sapa lagt ett stort varsel känns det extra värdefullt även om det inte är samma kompetenser som Inwido söker, säger kommunalråd Tommy Bohman (s), i ett uttalande.

Mycket positivt

– Det här är mycket positivt för oss. Efterfrågan växer på alla produktsortiment i både Sverige och Norge. Vi behöver anställa mer inom alla områden, säger Göran Bexell, platschef på Inwidos anläggningar i Vetlanda, i ett nyhetsmeddelande.

Redan i början av juni börjas med nattskift på en av fabrikerna i Vetlanda och senare i sommar på en annan fabrik.

Mikael Carlesson, sedan januari vd för Inwido Sverige, berättar att året har börjat bra för bolaget.

– Vi har haft en relativt bra start på året, vi har tagit över produktion i norska anläggningar och vi kommer leverera produkter framgent till den norska marknaden, berättar Mikael Carlesson.

Att rekrytera så pass många är ett stort projekt.

– Det är en stor apparat att sätta igång men av det jag har sett har det gått smidigt, säger Mikael Carlesson som tycker sig se en vändning i konjunkturen.

– Våra partners och direktåterförsäljare har haft bra start på året och ser positivt på framtiden. Konjunkturen har varit tuff därför känns det här positivt. Vi har glädjen att gasa lite, det är kul, säger Mikael Carlesson.