• Sacha Padron, HR-ansvarig, VD Jonas Spangenberg och fabrikschefen Mikael Lundin. Foto: Roelof Storetinga
  • Lägenheterna byggs i stort sett helt klara på fabriken.

Stort behov av lägenheter ger många nya jobb

Husföretaget Boklok ska öka produktionen från 500 till 700 lägenheter om året i fabriken i Gullringen. Det väntas ge någonstans mellan 50 och 70 nya jobb under samma period i husbyggarmetropolen i Vimmerby kommun.

– Det har byggts alldeles för lite i Sverige de senaste 20 åren. Det finns ett stort behov av lägenheter som samtidigt inte kostar för mycket. Såna lägenheter är vi jäkligt bra på att bygga här i Gullringen, säger Jonas Spangenberg, VD för Boklok.

I den femårsplan som nyligen lagts fast andas en fortsatt mycket stark tillväxt i företaget i stort och i Gullringen i synnerhet.

– Vi fortsätter växa. För fem år sen producerade vi 300 hem om året, nu ligger vi totalt uppemot 1 000. Om fem år ska vi ligga på 1 500, och mycket av expansionen ska ske i Gullringen, säger Jonas Spangenberg.

Prisvärda bostäder

Boklok bygger främst lägenheter som säljs som bostadsrätter. Lägenheterna är tvåor, treor och fyror i flerfamiljshus med upp till fyra våningar. Tidigare var gränsen två våningar men med det nya byggsystemet Flex kan man bygga upp till fyra våningar med flexibla lägenhetskombinationer.

– Konceptet är att det ska vara prisvärda bostäder där även en ensamstående förskolelärare med ett barn ska ha råd att bo. Vi klarar med marginal att hålla den prisnivån i dag, säger Jonas Spangenberg.

I Gullringsfabriken byggs bara lägenheter. De radhus Boklok levererar byggs hos andra underleverantörer.

– Vi har valt att ha ett fokus i Gullringen. Det gör verksamheten mer effektiv och mer stabil. Vi lägger i dag ut en del produktion på andra företag, när bostadskonjunkturen någon gång viker neråt igen, drar vi först ner på den utlagda produktionen, säger Jonas Spangenberg.

Fabriken i Gullringen går i dag på maxkapacitet. Under sommaren har cirka 15 miljoner kronor investerats i en ny vägglinje. Det görs för att öka kapaciteten, men också för att förbättra säkerheten och arbetsmiljön för de anställda.

I dag arbetar ungefär 180 personer på Boklok i Gullringen, 160 är yrkesarbetare och drygt 20 finns på tjänstemannasidan.

– Vi nyanställer kontinuerligt. I år har vi kanske tagit in 20-25 personer. Men vi har ju viss avgång också, så netto ligger vi kanske på en ökning på ett 15-tal hittills, säger fabrikschefen Mikael Lundin.

Den takten kommer att fortsätta de närmaste åren i Gullringen.

– Uppdraget vi har från ledningen är att öka kapaciteten med 50 procent. Det blir inte lika stor ökning i antalet nya jobb, men det rör sig om 50-60 fler jobb under femårsperioden, säger han.

Byggs i moduler

Lägenheterna byggs i stort sett helt klara på fabriken. I regel i två moduler, eller lådor. Där är allt från kakel i badrummet och köket till tapeter och el och köksinredning på plats.

– Allt utom vitvaror finns i modulerna när de går iväg, säger Jonas Spangenberg som jämför produktionssättet med en linje i en bilfabrik.

Modulerna körs sedan på trailer och sätts ihop på byggplatsen där ett hus kan växa upp på en dag.

Det mesta av husen från Gullringen blir bostadsrätter. Det händer ändå att man bygger hyresrätter på uppdrag av fastighetsbolag, eller allmännyttan.

Boklok finns också i Norge och Finland, där Finland växer mest. De bostäderna byggs också där. I Sverige levererar företaget bostäder från Kiruna i norr till Ystad i söder.

– Vi har exempelvis byggt en hel del i Linköping, Jönköping, Växjö och Kalmar på senare år.

Ingenting i Vimmerby ännu?

– Nej, inte än. Men det vill vi givetvis. Det vore extra roligt att bygga Boklok-konceptet i det som vi ser som vår kärnkommun, man kan säga att vi ser Gullringen som vår motsvarighet till Ikea och Älmhult, säger Jonas Spangenberg.