• Dags för stora underleverantörsmässan Elmia Subcontractor, den här gången med fokus på 3D-printingtekniken. Foto: Henrik Simonsen

Subcontractor satsar på 3D

3D-printing och så kallad additiv tillverkning blir ett av de stora ämnena på årets underleverantörmässa Elmia Subcontractor i november.

3D-printing och additiv tillverkning börjar bli ett måste för underleverantörerna att behärska för att kunna ha möjlighet att stå sig i den framtida konkurrensen.

Elmia Subcontractor har lyckats locka flera av världens tyngsta och mest namnkunniga på området till sina seminarier.

Stjärnkonsulten Terry Wohlers, USA, är öppningstalare. Han har haft uppdrag åt ABB, Airbus, Apple och NASA. Han ska ge en övergripande lägesrapport om 3D-printning i världen.

Doktor Eric Klemp är Business Director på forskningscentret DMRC i Paderborn, Tyskland. Han kommer med en mer avvaktande syn på 3D-printingen som han menar ännu inte uppnår de grundläggande kraven på tillförlitlighet och kvalitet.

– Sverige ligger efter när det gäller 3D-tekniken, men om vi tar den till oss kan vi addera innovativa värden som ger oss en chans att bli världsledande, menar den tredje talaren, Olaf Diegel, professor i produktutveckling vid Lunds Universitet.

Han sysslar med att granska myterna kring additiv tillverkning och kommer visa exempel stora fördelar om tekniken används på rätt sätt.

I år fyller också Subcontractors matchmakingevent Connect tio år. Mässledningen sammanfattar de tio åren med att 1500 företag från 34 länder har matchats i 10 350 möten som enligt mässarrangörerna lett till affärer för omkring en miljard euro.

– Normalt sett är det mycket svårt för en liten leverantör att få träffa inköpare på storföretag men här kan de deltagande företag som uppfyller kraven få ett affärsmöte med ett riktigt storföretag. Ett möte som kan leda till kraftigt ökad omsättning, säger Carina Lahall, samordnare för Subcontractor Connect.