• Constructios ägare Torgny Svensson vid den nya minivillan de ordnade fram på en månad.
  • Attefallshuset är tänkt som en minibostad på 25 kvm, som nu ska ersätta Friggeboden.

Succé vid husvisning mitt i stan

I mars månad presenterades civil- och bostadsministern Stefan Attefalls nya förslag om en ny större Friggebod, som är mer i storlek som en minivilla. En som tidigt visste mer än alla andra var Torgny Svensson på Constructio Huskomponenter i Hultsfred.

Från början fick Friggeboden vara 15 kvadratmeter stor, vilket alliansregeringen ändrade till 20 kvadrat. Det senaste utspelet handlar om ”Attefallshuset”, som får vara maximalt 25 kvadratmeter stort, men också en utvändig takhöjd på hela fyra meter. Huset sk man kunna uppföra helt utan bygglov.

När förslaget presenterades på Norrmalmstorg i ett vårslaskigt Stockholm fanns en liten minivilla att visa upp - byggd på beställning av det lilla byggföretaget Constructio Huskomponenter.

– Jag kan inte annat än att kalla det succé. Mediauppbådet var stort och många klev in för att titta sig om inomhus, berättar en nöjd vd Torgny Svensson.

Glas och trä

Beställningen på det alla första Attefallshuset hade hamnat i Hultsfred genom branschorganisationen TMF och Constructios samarbetspartner Sommarnöjen AB, med uppdraget att ta fram en ”minivilla” på bara drygt en månad.

– Vi hann men det var knappt. Det arkitektritade huset är exakt 24,97 kvadrat stort, byggt med trästomme, har ett ryggåstak och stora skjutdörrar i glas. Yttertaket är byggt av kärnfuru och den handikappanpassade toaletten har alla moderniteter, inklusive ölandsten som golv. Huset skulle vara nyckelfärdigt med rördragningar för vatten och avlopp, isolerat och elcertifierat - och så blev det också, berättar Constructios grundare.

Inom de 25 kvadraten får man plats med både allrum, kök och badrum, samt ett sovloft under takåsen. Rent praktiskt ska huset byggas klart och sedan placeras på plats med en kranbil - precis som det skedde mitt i Stockholm.

Volym att växa

Propositionen från regeringen är alltså lagd och den nya lagen är tänkt att träda i kraft den 2 juli.

– Tanken är att minihusen både kan passa på en villatomt, som studentbostad, asylboende eller vid utställningar. Vi är många inom trähusbranschen som tror att minihusen kan växa i volym. Den är enkel att bygga, hanterbar, lätt att transportera och enkel att ställa upp på plintar, säger en optimistisk Torgny Svensson.