• Mötesbordet under tak har redan blivit en succé och är välbokat i den varma sommaren. Ombyte i arbetsmiljön är avgörande för trivseln, säger Jenny Rungegård, som förverkligat sin idé och skapat Sveriges första utomhuskontor i det gröna kontorslandskapet i Företagsstaden på gamla I11 i Växjö.
  • Norrportens hyresgäster kan njuta av sommarsolen på arbetstid.

Sveriges första utomhuskontor invigt i Växjö

Sveriges första utomhuskontor invigdes nyligen i försommargrönskan i Företagsstaden på gamla I11-området i Växjö. – Tanken är att hitta varierande ergonomiska lösningar för alla arbetsuppgifter i utemiljön, säger idégivaren Jenny Rungegård, marknadsområdeschef för fastighetsaktiebolaget Norrporten i Växjö.

Redan nu är mötesbordet under tak välbokat. Det finns även ståbord under öppen himmel i kontorslandskapet. Detta visar att längtan efter att hålla möten utomhus så här års är stark.

Taket över konferenscentret är försett med solceller, vilket ger möjligheter att ansluta bärbara datorer till laddstolparna vid de sittvänliga stolarna runt om i utomhusmiljön. Norrportens arkitekt Christian Kahlefeldt i Göteborg nappade direkt på Jennys idé, som hon fick redan i höstas. Jenny Rungegård satte in alla klutar för att förverkliga sin geniala idé och Sveriges första utomhuskontor invigdes på dagen tjugo år efter Företagsstadens tillkomst på gamla I11-området i Växjö. Bo Henriksson, Norrportens regionchef i Köpenhamn, anammade idén direkt och på den vägen är det.

– Endast fantasin sätter gränser för vad vi kan hitta på i det öppna kontorslandskapet i den prunkande grönskan bakom det gamla kanslihuset på regementet, som numera är omgjort helt till kontors- och konferenslokaler.

Jenny Rungegård vill slå ett slag för miljöombyte, som också ger en möjlighet att ta vara på de soldagar som ges under året:

– Vi jobbar tillräckligt mycket inomhus ändå. Med bärbara datorer går det alldeles utmärkt att sätta sig utomhus och njuta av solstrålarna. Men vi är inte begränsade att sitta utomhus bara under vår och sommar utan bör pröva att ha möten utomhus även under höst och vinter. Inte minst för att kunna uppleva årstidsväxlingarna mer och få lite ombyte i arbetsmiljön, förklarar Jenny.

Jenny Rungegård är själv notorisk soldyrkare, som vill ta vara på varenda minut utomhus så här års. Redan i arla morgonstund tar hon med sig kaffekoppen ut och börjar jobba i den idylliska och försommarfagra miljön på Företagsstaden I11.

Norrportens hyresgäster i 90 företag med 1200 anställda på gamla I11 har blivit föregångare när det gäller kontor i utomhusmiljö:

– Många är nyfikna och kommer hit och gör studiebesök i Norrportens nyinvigda utomhuskontorslandskap, strålar Jenny Rungegård.