• Marcus Oscarsson lever sin dröm- att kombinera sina största intressen journalistik och politik. Som politisk kommentator i TV har han fångat publik i alla åldrar med sitt sätt att förmedla information på ett tydligt och lättsamt sätt. Foto: Jenn Hultberg

Sveriges mest begriplige journalist

Virserumsbördige Marcus Oscarsson är pojken från Odensås som blev rikskänd politisk kommentator i TV. Redan som barn var han intresserad av både politik och journalistik och i förskoleåldern startade Marcus Oscarsson sin egen tidning, Odensås Lantpress, med föräldrarna som trogna läsare. I dag har han många journalistiska meriter på sitt CV med erfarenhet från såväl lokaltidningar som internationella stortidningar och arbetar som politisk kommentator i tv4.

Marcus Oscarsson är van vid att kommentera både svensk riksdagspolitik och amerikansk politik i sitt arbete. Men han håller även koll på lokalpolitiken i hemkommunen Hultsfred.

– Jag är väldigt intresserad och när det exempelvis är val så följer jag gärna debatten, säger Marcus Oscarsson.

Men vi tar det från början.

Hur startade egentligen ditt intresse för politik och journalistik?

– När jag gick i förskolan hade jag en egen liten tidning, Odensås Lantpress, i min hemby Odensås med 20 invånare mellan Virserum och Mörlunda i södra Hultsfreds kommun. Jag skrev bland annat om hundar som sprang bort och kossor som smet ut från hagen men även om debatterna mellan Palme och Fälldin. Så det var en väldig blandning, säger Marcus Oscarsson.

– När jag började högstadiet hade min egen tidning 29 prenumeranter och då började jag extrajobba på Vimmerby Tidning och därefter Barometern. Jag tyckte även det var jättespännande när min lärare pratade om partier och politik i mellanstadiet vid valet 1985 när Westerbergseffekten kom. Sedan breddades intresset till USA-politik vid valet Dukakis mot Bush 1988.

Med tiden blev Marcus Oskarsson Nordenkorrespondent åt flera stora tidningar, bland annat brittiska The Times.

– Jag mailade de tio största tidningarna i Storbritannien och efter två års idogt ansökande ringde Europas 3:e största tidning, Daily Mail. Jag blev deras Nordenkorrespondent och senare även Nordenkorrspondent på The Times och Sunday Times och jobbade även på Daily Telgraph och amerikanska nyhetsbyrån Global Post.

Här blev kombinationen journalistik och politik verklighet.

– Bland annat bevakade jag valkampanjer i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Det var väldigt lärorikt och man fick även utveckla sin engelska som man hade läst i skolan. Man fick också lära sig mycket om hur Storbritannien ser på Sverige.

Så småningom fick Marcus Oskarsson kontakt med tv4 och anställdes som politisk kommentator.

– Det är världens roligaste jobb. Ända sen jag var liten drömde jag om att bli politisk kommentator på TV. Jag såg upp till SVT:s nyhetsankare Bengt Öste och USA-kommentatorn Folke Rydén.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Media och politik är mina två stora intressen och det är jättekul att få jobba med en perfekt mix av de två ämnena. Jag har ju velat bli politisk kommentator ända sedan jag var liten så det är fantastiskt kul att få jobba med det jag alltid drömt om. Och det är precis så kul som jag hade hoppats på. Till och med ännu roligare för det är så fritt och man kan berätta precis så som jag alltid tyckte att experterna på TV skulle göra när jag var yngre, med mer entusiasm och på ett sätt så det blir roligare att se och lyssna på. Politik är ju jättekul, säger Marcus Oscarsson.

Och entusiasmen och tydligheten har lönat sig. År 2015 tilldelades Marcus Oscarsson Begriplighetspriset för sin förmåga att förmedla information på ett enkelt sätt.

– Jag brukar tänka som så att det ska vara spännande och intressant både för en skolelev och för statsministern när jag talar. Därför tycker jag om att ha både glimten i ögat och att förklara på ett sätt så alla förstår. Då vet jag att skolungdomarna inte byter kanal till Paradise Hotell och förhoppningsvis inte Stefan Löfven heller.