• Mats Graaf hoppas att SYAB ska bli förstahandsvalet för ännu fler elever och företag.
  • Carl Johansson går andra året på transportgymnasiet i Kalmar och kände direkt att utbildningen var rätt.
  • En av eleverna testar på att köra truck.
  • Emil Godnervik och Minna Wallin övar på att backa med släp.

SYAB satsar framåt

Ansvar, omtanke, pålitlighet, utveckling och engagemang. Det är SYABS ledord som genomsyrar deras utbildningar inom trafik- och transportsektorn. Förhoppningen är att de ska fortsätta växa och utvecklas för att bli förstahandsvalet för ännu fler elever och företag.

Det började 1992 med en liten trafikskola i stadsdelen Funkabo i Kalmar. Men med gasen i botten utvecklades företaget för varje år som gick. Idag har SYAB, svensk yrkesförarutbildning, nästan 30 anställda och består av flera verksamheter med olika inriktningar inom trafik och transport.

Vårt mål är att fortsätta växa, men inte för fort så vi får växtkramp. Kvalitén är vår största prioritet, säger Mats Graaf som är ansvarig för trafiklärarutbildningen.

SYAB erbjuder både gymnasieutbildning och vuxenutbildningar, men jobbar även med att hjälpa och utbilda företag. Mats upplever att efterfrågan på att vidareutbilda personal inom transport är stor hos många företag.

Kravbilden ändras hela tiden så det finns alltid ett behov. Flera företag inom åkerinäringen vill att vi sköter all deras utbildning, vilket självklart är jätteroligt, säger Mats Graaf.

Men SYAB jobbar inte bara med att utbilda anställda på andra företag utan arbetar ständigt med att även utveckla sina egen personals kompetens för att de ska klara av framtidens krav. På det sättet har de alltid siktet inställt framåt. Att stå stilla, menar Mats, är detsamma som att ta ett steg tillbaka.

Vi förväntar oss att kunna bli ännu fler anställda, men det är viktigt att hitta rätt personer med rätt kompetens och stort engagemang, säger han.

Just en engagerad personal menar Mats är A och O för att SYAB ska kunna leva upp till de mål som de har satt upp.
– Vi har helt fantastiska medarbetare. Det är viktigt att alla verkligen brinner för det de gör och känner glädje till jobbet.

Engagemanget går även att se hos eleverna. Medan en person gör ett trucktest brummar en annan iväg i en lastbil framför två personer som provar på hur det är att backa med släp. Samtidigt övar andraårseleven på SYABS transportgymnasium i Kalmar Carl Johansson på att säkra last tillsammans med två klasskompisar.
– Man lär sig alltid någonting nytt här. Jag kände direkt att utbildningen var helt rätt, säger han.