• "Vi räknar med att vara dubbelt så stora nästa år, jämfört med 2016" säger VD Håkan Halje, här tillsammans med platschef Michael Thorn. Foto: Charlotte Madestam.
  • Örebrobaserade Austin Sweden etablerar sig i Hultsfred. Foto: Privat

Thorns och Austin ska komplettera varandra

En station för laddning med emulsionssprängämnen och en leverantör av sprängmattor flyttar under hösten in i en tom industrilokal i Hultsfred. Austin Powder Sweden och Thorns kommer tillsammans att skapa flera nya arbetstillfällen i Hultsfred.

Thorns sprängmattor finns i dag i Virserum i Hultsfreds kommun. Men efter att ha vuxit ur sina lokaler väljer företaget nu att flytta in till Hultsfred med sina 14 anställda. De stora satsningarna på infrastrukturprojekt runt om i landet, exempelvis Citybanan, satsningen på höghastighetståg och enorma projekt på västkusten, i både Göteborg och Varberg, i kombination med en pågående byggboom i Sveriges kommuner, är en stor del i att företaget nu växer och utvecklar. Liksom deras beslut att satsa på miljötänk med sina produkter, som också fått stort genomslag på marknaden.

– Det vi vinner våra affärer på är att vi 2016 införde ett miljötänk, som innebär att vi tar tillbaka sprängmattorna sedan de gått sönder. Det omhändertagna avfallet gör vi nya produkter av. Vi har marknadsfört det hårt – det är det vi ser resultat av nu. Fler och fler kunder tänker på miljön. Insikten att sprängmattorna inte fraktas så långt upplevs som värt att betala lite extra för, säger Thorns VD Håkan Halje.

Han säger också att förhoppningen med flytten till nya större lokaler på industriområden Nyhagen är att kunna expandera ytterligare.

– Seglen håller på att fyllas med luft, vinden är gynnsam, så vi räknar med att vara dubbelt så stora nästa år, jämfört med 2016. På sikt kan det bli en del nyanställningar och kortsiktigt kan det bli aktuellt med en anställning.

Austin Powder Sweden är ett helt nytt företag i Hultsfred. Nyetableringen kommer ske i november och företaget, som ska ha en station för laddning med emulsionssprängämnen i Hultsfred, kommer att vara i samma lokaler som Thorns.

– Vi vet att det finns ett behov i det här området, och etableringen gör det möjligt för oss att skapa ett värdefullt samarbete med Thorns som tillverkar sprängmattor, säger VD Tord Pålsson.

Austin Sverige AB tillhör Austin Powder International, som har gjort explosiva ämnen sedan 1833 och numera finns över hela världen. Austin Sveriges huvudsakliga verksamhet drivs från huvudkontoret i Örebro och består av förrådshållning och distribution av sprängämnen och tändmedel.

Och nu går man alltså vidare och satsar även i småländska Hultsfred. Här är tanken att ha en laddbil och en tank för lagring av emulsion.

– Laddbilen är en typ av mobil sprängämnesfabrik, förklarar Tord Pålsson. I korta ordalag så kan man säga att ett halvfabrikat till sprängämne, kallad matris, kommer att lagras i en aluminiumtank i den lokal som vi ska hyra tillsammans med Thorns.

Lokalen på industriområdet Nyhagen är på totalt 2 500 kvadratmeter fabriksyta och ägs av Rexvarven Maskinfinansiering AB. Austin Sweden kommer till en början att anställa två personer i Hultsfred men båda företagen har för avsikt att utöka med fler anställda framöver.