• Tack vare ledordet "tillsammans" är Kalmar just nu inne i en ovanlig expansionsfas.

Tillsammans får de Kalmar att växa

"Den här utvecklingen ser man bara vart hundrade år"

Nytt universitet planeras. Nya bostäder byggs. Nya mötesplatser skapas. Både befolkningsmängden och handelsindex ökar. Det råder inga tveksamheter om att Kalmar just nu blomstrar och enligt Björn Mortensen, VD för Kalmar Citysamverkan AB, är det här bara början. – Nyckelordet för oss är "tillsammans". Det är viktigt för oss att handeln, näringslivet och kommunen möts och jobbar mot samma mål. Ensam är aldrig stark.

Björn Mortensen sitter tillsammans med Kalmar kommuns stadsarkitekt, Björn Strimfors, på ett hotellrum i Stockholm och ritar på en servett. Motivet är deras gemensamma målbild av framtida Kalmar. Just nu är staden inne i en ovanlig expansionsfas som bara brukar ske ungefär vart hundrade år.

– Det är en helt fantastisk tid för Kalmar. Det nya universitetet är unikt i sig och så mycket bostäder som det byggs nu har det inte byggts sedan 60-talet, säger stadsarkitekten Björn Strimfors.

"Tillsammans" är ledordet som kommunen och Kalmar City jobbar efter för att göra Kalmar till en så attraktiv stad som möjligt både för invånare, turister och företagare. Samarbetet mellan dem tror de är A och O.

– Näringslivet och kommunen förenas i det vi håller på med och det tycker jag är häftigt. Vi är inte världsmästare var och en för sig, men tillsammans skapar vi en fantastisk palett, säger Björn Mortensen.

– Vi driver olika frågor, men strävar mot ett gemensamt mål. När många faktorer samverkar bidrar det till en intressantare stad, fyller Björn Strimfors i.

Idag har Kalmar nästan 300 butiker, caféer, restauranger och serviceföretag i stadskärnan. Om utvecklingen fortsätter i samma positiva riktning tror Björn Mortensen att siffran kan öka i framtiden. När universitetet är byggt räknar dem med att det kommer vara ungefär 10 000 fler människor i rörelse i stadskärnan varje dag. En utveckling som Björn Mortensen menar att företagen måste hänga med i.

– Det kommer skapas en arena där bekväma företag kommer få problem, medan ambitiösa företag kommer tjäna riktigt bra med pengar. Det är bara att kavla upp ärmarna och jobba tillsammans.

Trots att den snabba expansionsfasen innebär stora förändringar är inte Björn och Björn speciellt oroliga för negativa konsekvenser.

– Vi gör allt för att maximera antalet kilo glädje för den utvecklingen som sker, säger Björn Mortensen.

Amanda Karlsson