• Matts Torebring, grundare av Torebrings i Aneby. Foto: Privat

Torebrings har gått med vinst 20 år i rad

Anebyföretaget Torebrings är kanske mest kända för sina mat- och kaffeautomater på arbetsplatser runt om i Småland. Men under de 40 år som företaget har funnits har sortimentet vuxit ordentligt och företaget har i dag ett sortiment med över 17 000 produkter.

Familjeföretaget grundades 1980 av Matts Torebring, som i dag är vice vd. Han hade då arbetat som säljare under några år på ett annat företag som bland annat sålde saft och cocosbollar. Men efter att det företaget gick i konkurs valde Matts Torebring att tillsammans med hustrun Birgitta, starta eget och började bland annat att sälja kaffemaskiner, en produkt som fortfarande är en stor del av sortimentet på Torebrings. Under 80-talet investerade Torebring stort med nya lokaler, fick många kunder och anordnade välbesökta julmässor. Men under 90-talet drabbades Torebrings, liksom många andra företag, hårt när räntan plötsligt steg till 500 procent. Företagets första stora kundförlust var på nära 400 000 kronor, därefter följde flera lika stora kundförluster och till slut gick Torebrings i konkurs.

– Jag skämdes, jag orkade inte se min familj och bad dem resa bort. Sen gick jag ensam tre dagar i skogen, säger Matts Torebring.

Några år senare började han istället om på nytt och alla gamla kunder följde med i hans nysatsning.

– Jag kontaktade alla leverantörer och förtroendet var återställt.

Sonen Niklas kom in i företaget och tillsammans arbetade de upp en ny form. I dag har företaget ett sortiment med över 17 000 produkter. Under de sista tjugo åren har Torebrings gått med vinst varje år.

– Det är familjen och vår fantastiska personal, varav flera varit med i tjugo år eller mera, som tillsammans har utvecklat företaget till vad det är idag. Och vi har många trogna kunder, exempelvis ett företag i Huskvarna som har handlat regelbundet av mig sedan dag ett i mitten av september 1976, och är än idag en bra kund, säger Matts Torebring.