• Kerstin Bohlin kikar in i växthuset i Tolg, som snart slår upp portarna för våren. Foto: Edgar Weibull
  • Snart drar anläggningssäsongen igång på Klockaregården. Foto: Privat
  • Prunkande trädgård under högsäsong i Tolg. Foto: Privat

Trädgårdsföretag slår snart upp portarna för säsongen

Kerstin Bohlin som bor i Tolg norr om Växjö driver Klockaregårdens Trädgårdsbutik i Ör. I väntan på att butiken slår upp portarna för vårsäsongen i mars är det mycket som ska planeras i varenda vrå och under denna period besöker butiksinnehavaren även många mässor för inköp, senast i Frankrike.

– Nu börjar man längta efter våren. Dag för dag kan jag känna att det närmar sig allt mer till vårbrytningen, säger Kerstin Bohlin med förhoppningsfull glädje i rösten.

Sedan 17 år bor hon i Småland efter att tidigare varit bosatt i Malmö. Kärleken förde henne till de småländska skogarna, där hon numera trivs utomordentligt och har skapat ett rent eldorado i sin trädgård med piprankor bestående av hjärtformiga frodiga blad.

Brinner av trädgårdslängtan

För fyra år sedan köpte hon ett hus från 1890-talet i Tolg. Det känns i varje rum och i golvtiljorna och i trädgården, som dock ännu ligger i vinterdvala i februari, att de som bor där brinner av trädgårdsintresse som en passion i livet.

Kerstin och maken driver huset med verklig glädje och har hela tiden nya projekt på gång.

Nyheter på gång

Klockaregårdens Trädgårdsbutik är en butik med fullsortiment, som hela tiden lanserar nyheter för året.

– Vi gör ofta inköp från mindre välkända leverantörer. Det betyder att vi kan erbjuda specialprodukter, säger Kerstin.

Fram till förra säsongen har omsättningen legat på 3,9-4 miljoner. Men den senaste säsongen ökade omsättningen med nästan en och en halv miljon till 5,4 miljoner genom att Klockaregården fick allt fler uppdrag att anlägga trädgårdar.

– Detta börjar i mars när tjälen har gått ur jorden. Så fort man kan börja gräva i trädgården kan man också börja plantera växter, förklarar Kerstin Bohlin med många anläggningskunder både i Växjö och Kosta.

Det finns en trend med ökat trädgårdsintresse på senare år. När Klockaregården åtar sig anläggningsarbete från en kund handlar det om att göra en planering tillsammans med kunden innan man börjar gräva och plantera för att skapa trädgården enligt den stil kunden vill ha.

– Kunskapen minskar men önskan om att ha en fin trädgård ökar hos många. En väg till en lättskött trädgård är att göra det ordentligt från början och hamna på en bra nivå, så att trädgården inte växer en över huvudet. Odla grönsaker har blivit allt vanligare på senare år och många vill också bedriva trädgårdsskötsel och rensa i rabatterna och plantera för att må bra som ren avkoppling och njutning på fritiden.

 

Fakta Klockaregårdens Trädgårdsbutik

Fram till förra säsongen har omsättningen för Klockaregårdens Trädgårdsbutik i Ör legat på 3,9-4 miljoner. Men den senaste säsongen ökade omsättningen med nästan en och en halv miljon till 5,4 miljoner genom att Klockaregården fick allt fler uppdrag att anlägga trädgårdar.