• Näringsminister Annie Lööf (c) laddar upp inför EU-val med järnvägsbesök i Nässjö. Foto: Henrik Simonsen

Tunga namn till Nässjö

Nya satsningar på järnvägen

Återigen lockar Nässjö tunga namn när det är dags att diskutera järnvägens framtid. Bland annat kommer näringsminister Annie Lööf (c).

Nässjö satsar hårt på att bli centrum för järnvägsbranschen i Sverige. Redan nu finns cirka 600 jobb inom järnvägsbranschen i Nässjö och satsningen har gått vidare mot utbildningar. I vår kommer en rad tunga namn i branschen till Nässjö för ett seminarium kring järnvägens problem.

Det stora problemet som ska diskuteras är bristen på utbildad arbetskraft samtidigt som stora satsningar på just järnvägen väntas de närmaste åren.

– Vi måste sätta fokus på järnvägsutbildningen i Sverige och få in unga människor som kan hjälpa oss, säger Per Olofsson, ordförande för branschsammanslutningen Swedish Rail Skill Forum.

Till seminariet kommer bland andra näringsministern Annie Lööf.

Vi vill få fokus på jvg utbildning, vi saknar kompetens, unga människor som kan hjälpa till med de stora projekt som vi åtagit oss att göra

– Att näringsministern åker till Nässjö under ett dubbelt valår bör tyda på att arrangemanget om järnvägens framtid kopplat till kompetenssatsningar bedöms som synnerligen viktigt, säger Holger Jonasson, marknadschef för kommunala näringslivsbolaget Nässjö Näringsliv AB.