• Marie Brask, ny näringslivschef i Eksjö kommun, berättar om problemen med personalförsörjning. Foto: Henrik Simonsen
  • Anna Gillek Dahlström berättade om Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Eksjö kommun. Foto: Henrik Simonsen

Uppåt för Eksjö

Eksjö kommun var den kommun på Höglandet som klättrade mest i årets ranking av företagsklimatet, utförd av Svenskt Näringsliv. Eksjö ligger nu på en 53e plats i länet.

Svenskt Näringsliv har rankat företagsklimatet sedan 2001 och rankingen har viktats på samma sätt de senaste tio åren. Årets ranking baseras på enkätsvar från cirka 31 000 företagare i Sverige som gett sin syn på företagsklimatet i kommunen där de verkar. Svarsfrekvensen är 48 procent. Enkätundersökningarna bland företagarna gjordes så tidigt som i oktober och november förra året.

Bäst på Höglandet i rankingen är fortfarande Tranås kommun på en 29e plats. Tranås tappade marginellt, fyra placeringar, jämfört med förra året.

Har gått om

Eksjö kommun var ifjol näst sämst bland Höglandskommunerna men har i år gått om både Aneby, Sävsjö och Vetlanda kommuner. Eksjö klättrade tio placeringar till en 53e plats.

Den glädjande rankingen presenterades i maj vid en särskild näringslivsfrukost i Eksjö.

Transporter togs upp och där hamnar både Eksjö och andra kommuner i länet lågt.

– Generellt i länet en tung siffra men det har hänt jättemycket om man tittar några år tillbaka, kommenterade Anna Gillek Dahlström, Svenskt Näringslivs regionchef i Jönköpings län.

Eksjö kommun hamnar också lågt när det gäller medias inställning till företagen.

Myten

Anna Gillek Dahlström passade också på att slå hål på myten om Jönköpings län som ett län fyllt av företagare.

– I vårt län är vi inte så företagsamma men många är mycket företagsamma. Det är bra att folk är anställda men vi behöver folk som anställer också.

Kommunpolitikernas attityder viker också svagt nedåt i Eksjö kommun men det stora problemet är upphandlingar och reglerna därikring.

– Upphandlingens ses inte så positivt, ingen får särskilt höga siffror på den frågan, det är inte så att det är extremt dåligt i Eksjö. Många känner att ”vi kan inte vara med och spela för upphandlingarna är för stora, men vi har närproduktion, varför väger man inte in det”, förklarar Anna Gillek Dahlström.

Kommunledningen i Eksjö väljer att se ännu mer positivt på rankingen.

Ännu högre

– Om vi tar bort allt det vi inte kan påverka så skulle vi hamna ännu högre, påpekar kommunchefen Stefan Elm.

Bland de ”opåverkbara” faktorerna för kommunen är viss statistik och undermålig infrastruktur.

– Det är bra att ha med och visa för nationella politiker: så här ser det ut i vår region, vi har problem, säger Anna Gillek Dahlström.

Ett kriterium där Eksjö kommun hamnar i toppen i Sverige är kommunens service till företagen. Där ligger Eksjö kommun på 16e plats.

– Det är väl en siffra att hålla koll på. Nu behöver vi inte göra mer dialog utan mer verkstad, nu har vi en bra attityd, nu behöver vi ta fram konkreta saker, säger Stefan Elm.

Stort problem

– Personalförsörjning ett stort problem, vi ligger lite efter andra kommuner men det kommer, vi märker det i vårt HR-nätverk, berättar Marie Brask, Eksjö kommuns nya näringslivschef.

Anna Gillek Dahlström pekade också på en allmän skillnad mellan olika typer av företagare och deras inställning till kommunledningarna.

– Stora företag är nöjdare, desto större man är desto nöjdare är man. Man har en direktdörr till kommunalrådet, säger Anna Gillek Dahlström.

Vetlanda

Vetlanda kommun föll från 46e plats till 63e plats och fallet beror främst på sämre betyg när det gäller tillgång till kompetens och kommunens konkurrens med företag. Bättre har det gått för Vetlanda när det gäller service till företagen, kommunens tillämpning av lagar och regler samt allmänhetens, kommunala tjänstemäns och medias attityder till företagande.