• Det nya låsgångjärnet som är Industrilås senaste exportprodukt. Foto: Industrilås
  • Industrilås AB i Nässjö omsätter ett par hundra miljoner kronor och har stora aktörer inom ventilationsbranschen som kunder. Foto: Henrik Simonsen

Uppfinning från Nässjö på export

Industrilås i Nässjös senaste uppfinning, ett lås och gångjärn i samma produkt, är på väg att bli en succé. ”Det ska bli vårt flaggskepp”, säger marknadschef Niklas Graberg.

Industrilås har arbetat med att ta fram det nya låsgångjärnet sedan 2011. Ifjol lanserades låsgångjärnet och visades för första gången upp i Tyskland på en stor mässa för ventilationsbranschen. Redan där gjordes en order på 10 000 låsgångjärn.

Produkten vänder sig särskilt till ventilationsbranschen.

Tanken är att låsgångjärnet kombinerar lås, kompression av dörr, säkerhetsspärr och att man själv kan välja om dörren skall öppnas till höger och till vänster eller kunna tas bort helt och hållet.

Startskede

– Det är en ny produkt. Vi är i ett startskede. Vi tror mycket på låsgångjärnet och det ska bli vårt flaggskepp. Det krävs mycket besök och presentation av produkten hos våra kunder. Vi har redan stora världsspelare inom ventilation som kunder. Låsgångjärnet ska inte ersätta andra utan vi vill ta nya marknadsandelar, säger Niklas Graberg.

Ett antal företag runt om i världen, bland annat i USA, har också visat intresse för låsgångjärnet som är unikt i sitt slag.

Förfinat

– Det finns liknande produkter men vi har förfinat den och vård låsgångjärn är mer avancerat. Vi hoppas nå en riktigt stor volym, säger Niklas Graberg.

Ett par av låsgångjärnets unika egenskaper är en kompression i handtaget och en tvåstegsöppning som gör att när man vrider om nyckeln släppts först övertrycket från ventilationsaggregatet ut och därefter öppnas låset.

– Först släpps luften ut, sedan öppnas luckan. Skulle någon stå på en stege skulle någon kunna få luckan i huvudet annars, förklarar Niklas Graberg.

Industrilås AB har drygt 160 anställda och omsätter cirka 210 miljoner kronor.