• Bengt Göran Söderlind, näringslivsutvecklare Markaryd, och Karin Darlington, regional exportrådgivare Business Sweden, framhåller Kronoberg som ett starkt exportlän.
  • – Det krävs eldsjälar för ett starkt näringsliv, både i kommuner och företag för ett fortsatt starkt näringslivsklimat i Kronoberg, säger Ulrika Fransson, Regionchef Handelskammaren.

Uppsving för näringslivet

Arbetskraft och integration var högprioriterade områden när Agenda Kronoberg 2017 ägde rum på Visma Skybar som en kraftsamling för näringsliv och kommuner i länet på det nya året. Den kronobergska företagsandan sattes i rampljuset och kommunernas näringslivschefer uttalade idel optimistiska visioner. – Det krävs eldsjälar för att få det att hända. Det intressanta är att se vad kommunerna gör för att lyfta näringslivet, sa Ulrika Fransson, Regionchef från Handelskammaren. Och visst fick hon svar från alla håll runt om i Kronoberg.

– Det rullar på som sjutton i vår del av länet. Markaryd liknar Kronobergs eget Gnosjö med en oerhörd samarbetsvilja mellan kommun och näringsliv och näringslivet självt. Vi har dessutom blivit en designkommun och måste lyfta det vi har. Något av vår kommuns eget landmärke bland företagare är Hans Agne Jacobsson, som med åren blivit känd som det mjuka ljusets mästare. Dessutom går värmepumpsföretaget Nibe mycket bra med USA-export. Fler företagsetableringar är att vänta, säger Bengt-Göran Söderlind, näringslivsutvecklare sedan 16 år tillbaka i Markaryd.

– Vi har startat en särskild grupp, Care of Markaryd, som tar hand om besöksnäringen. Här kommer bli verkstad, lovar Bengt<->-Göran Söderlind.

Karin Darlington, regional exportrådgivare för Kronoberg och Kalmar län för Business Sweden, var en av deltagarna på Agenda Kronoberg.

– Kronoberg är ett starkt exportlän med stora framgångar som är känt för kvalitetsprodukter. När jag reser runt bland företagarna i länet känner jag stor framåtanda, säger Karin Darlington.

En annan stark kommun i Kronoberg är Lessebo, vars näringslivsutvecklare Christina Nyquist med förflutet som lärare och biomedicinsk analytiker i sin tidigare karriär, kunde berätta att Lessebo har 850 registrerade företag. Mycket handlar om energi och miljö och så förstås glasbruken!

– Skruvs glasbruk fick ett uppsving genom uppdraget att göra en present till kungens 70-årsdag, säger Christina Nyquist.

Christina Gutiérrez Malmbom, utvecklingschef, är ny på sin post iTingsryds kommun och ser en enorm potential med ett nytt företagshotell och en blivande nationalpark som invigs till hösten under namnet Destination Åsnen.

Jimmi Olsson, Uppvidinges näringsliv, talade om ett uppsving och 70 nya lägenheter till Lenhovda och ett handbollslag, AMO Handboll i Alstermo, som bankar på dörren till elitserien.- -En ny hall som kan ta 1500 personer är ett krav från Handbollsförbundet i en ort på 800 invånare, berättar Jimmi Olsson.

Christoffer Moberg är näringslivsutvecklare i Ljungby. På eventet överst i Vismas Skybar i Växjö kunde han vittna om ett enormt uppsving för Ljungby med ett fantastiskt näringslivsklimat.

– Vår färdiga etableringsplan för industrimark betyder att vi just nu har 50-60 företagsbesök inbokade och dessutom lärarsafari från skolorna för att skapa goda relationer med Ljungbys företag, säger Christoffer Moberg.