• Priset till Uppvidinge delades ut på mässan Eget företag i Stockholm: Lena Gustafsson, Nyföretagarcentrum, Per-Olof Ekelund, kommunchef, Åke Carlson, kommunalråd, Harry Goldman, vd Nyföretagarcentrum och Boo Gunnarson, Visma Spcs. Foto: Filip Lendahls, Visma

Uppvidinge blev årets nyföretagarkommun

Efter många års förändringsarbete har nu Uppvidinge blivit uppmärksammade för sitt sätt att hjälpa folk att starta nya företag. Kommunen utsåg tidigare i höstas till årets nyföretagarkommun.
Årets nyföretagarkommun utses årligen av Nyföretagarcentrum och Visma. Nomineringarna till priset bygger på ett antal statistiska kriterier. I år hade Uppvidinge konkurrens av Tjörn, Kävlinge, Bollnäs och Danderyd. Uppvidinge vann. Otippat men glädjande, enligt ledningen för Uppvidinge kommun. Priset är 100 000 kronor som delas ut till den vinnande kommunen. Syftet är att uppmuntra initiativ och aktiviteter som gynnar nyföretagande. En jury bestående av representanter för Visma och Nyföretagarcentrum utser den vinnande kommunen utifrån Nyföretagarbarometern och de beskrivningar kommunerna lämnar in.
– En fantastisk resa, säger Boo Gunnarsson, ansvarig för priset på Visma om Uppvidinges väg till nyföretagarpriset.
– De har förvandlat bruksort till företagarort, säger Boo Gunnarson och berättar om skillnaden i inställningen mellan om man är beredd att satsa på eget företagande eller inte.
Uppvidinge som tidigare dominerats av ett fåtal större arbetsgivare har genom satsningen på entreprenörer och småföretagande velat förekomma stora nedläggningar och företagsflyttar, berättar Boo Gunnarson.
– Vi är glada på tre sätt, säger Uppvidinges kommunalråd Åke Carlsson.
Först handlar det naturligtvis om alla nya företagare.
– Det viktigaste, säger Åke Carlson.
Sedan handlar det om uppmärksamheten.
– Vi har inte gjort som andra. Det finns 36 andra som sysslar med näringslivsutveckling i Kronobergs län. Vi har hållit oss på vår kant. Det är ingen glamour, säger Åke Carlson och hyllar istället vardagsarbetet.
– Finns ingen anledning att byta strategi om det fungerar.
För det tredje finns glädjen över pengarna.
– 100 000 kronor, vilken smålänning blir inte glad för det, säger Åke Carlson och berättar att man troligtvis kommer att instifta ett lokalt företagar- och näringslivspris för pengarna. ?