• Firas Abed, Lukas Cedervinge, arbetskonsulent på Företagsgruppen), KG Eriksson personalchef Ecris AB, Hampus Sederholm, arbetskonsulent Företagsgruppen.
  • Ecris och Jönköpings Bildemontering mellan Jönköping och Tenhult. Foto: Henrik Simonsen

Vägen till en fast anställning

Jönköpingsbon Firas Abed fick jobb på fordonsrenoveringsbolaget Ecris i Tenhult tack vare hjälp från Jönköpings kommuns arbetsmarknadsavdelning.

Kommunens arbetsmarknadsavdelning försöker samarbeta med näringslivet när det gäller bland annat praktikplatser och begränsade anställningar.

Arbetsmarknadsavdelningen försöker tillsammans med en särskild företagsgrupp hitta praktikplatser på i runda slängar en månad. Därefter anställs praktikanden av kommunen under ett fåtal månader och kan därefter gå vidare till ett riktigt jobb eller utbildning.

Tanken från kommunledningen i Jönköping är att på detta sätt minska kostnaderna för socialbidrag i kommunen, kostnader som annars ligger på flera miljoner i månaden.

Fördelen för arbetsgivarna med upplägget är att man får chans att pröva eventuell personal utan några kostnader. Arbetsmarknadsavdelningen försöker också tala till arbetsgivare samhällsansvar.

Samtidigt får praktikanterna en chans att pröva på och utveckla sina yrkeskunskaper.

– I vissa fall har företagen kunnat anställa i någon form. En annan positivt effekt är att det skapar färska referenser, berättar Hampus Cederholm, chef för företagsgruppen på arbetsmarknadsavdelningen.

Ett av företagen som Arbetsmarknadsavdelningen samarbetat med är Ecris i Tenhult. Där har nyligen praktikanten Firas Abed fått en anställning.

Tidigare hade Firas Abed svårt att komma in på arbetsmarknaden, dels på grund av många varsel och dels på grund av att arbetsgivare ansåg att han hade bristfällig svenska.

– Det här är ett problem vi möter dagligen tyvärr, samtidigt måste man ha förståelse och respekt för hur företagens önskemål ser ut, säger Hampus Cederholm.

Men personalchefen K G Eriksson på Ecris såg annorlunda på saken och efter avslutad praktik och provanställning är Firas Abed idag fast anställd på Ecris.

– Skulle fler företag göra som Ecris och lägga lite mer tid och känna ett stort ansvar för de personer de har under sina vingar så skulle nog fler personer som är riktigt duktiga och förstår bättre svenska än de kanske pratar få chansen att komma ut i arbetslivet. Många som idag står utanför arbetsmarknaden och har en bristfällig svenska har en enorm arbetskapacitet bara någon låter dem få chansen, säger Hampus Cederholm.

Ecris började som ett forskningsprojekt där Volvo Personvagnar, Stena Metall och Jönköpings bildemontering var inblandade. Idag står företaget på egna ben och har vuxit till världsledande inom sin bransch. Bolaget är dotterbolag till JB Recycling och omsätter 47 miljoner kronor och har 19 anställda.