• Tomas Horvath, försäljningschef, och Tina LIndholm, marknadskoordinator, lanserar höj- och sänkbara kontorsbord på den amerikanska marknaden. Foto: Edgar Weibull
  • Hög automation ett krav för lönsamhet och att behålla tillverkningen på hemmaplan, säger försäljningschef Tomas Horvath på Swedstyle i Vaggeryd. Foto: Edgar Weibull

Vaggerydsföretag etablerar sig på USA-marknaden

Med en ny försäljningschef satsar Swedstyle i Vaggeryd på att slå sig in på USA-marknaden.

Tomas Horvath kommer från Electrolux, där han jobbat på den internationella marknaden.

– Nu tar jag över som globalt ansvarig för Swedstyle med den tuffa ansatsen att öka omsättningen till runt en miljard fram till 2020, säger Tomas Horvath.

Tillsammans med nya försäljningschefen och marknadskoordinatorn Tina Lindholm gör Smålands Näringsliv en rundvandring i den högt automatiserade produktionsanläggningen på Vaggeryds industriområde en fredagsförmiddag i februarivintern, när solen börjar skina in bakom gardinslöjorna.

– Visst ser det ljust ut just nu med en ökande produktionstakt och god efterfrågan, säger Tina Lindholm.

Höj- och sänkbara bord

I Vaggeryd tillverkar Swedstyle höj- och sänkbara bord, en mycket välkänd produkt på den nordiska marknaden, som även håller på att slå igenom på andra sidan Atlanten.

– Med goda kontakter på USA-marknaden blir det aktuellt med kundmöten i USA för att öka försäljningen där av våra höj- och sänkbara bord. Med en avancerad automationsprocess i vår tillverkningsenhet på Swedstyle i Vaggeryd kan vi erbjuda konkurrenskraftiga priser, säger Tomas Horvath.

Swedstyle har funnits 30 år på marknaden för höj- och sänkbara bord, som utvecklats till en specialprodukt i både Sverige och på den övriga nordiska marknaden. Nu görs även avsevärda insteg på den amerikanska marknaden för att sälja höj- och sänkbara bord av hög kvalitet med småländsk design "over there" och sprida den småländska kontorsglädjen med Gnosjöandan i fokus till Mellanvästern och ända bort mot Stillahavskusten.

Variera sittställningar livsnödvändigt

– Att variera sittställningar under en hel arbetsdag på kontoret är hälsomässigt mycket viktigt. "Sitting is killing you" och kan när det gäller kroppens totala energiförbrukning jämställas med att röka som hälsorisk om man sitter en hel dag, påpekar Tomas Horvath.

Rent ägarmässigt ingår Swedstyle sedan två år tlllbaka som en av produktionsenheterna i Polstjärnangruppen med företag som JG Metall och Palco i Ekenässjön som andra enheter. Sammanlagt har koncernen 200 anställda på ett av Vaggeryds stolta flaggskepp.

Swedstyle grundades 1974 av entreprenören Hans Fredén och var ett genuint familjeföretag innan det blev uppköpt.

– Vi har fortfarande kvar all tillverkning i Småland förutom att vi köper viss elektronik utomlands

Förutom höj- och sänkbara bord är RFI-lås till passerkort en av de huvudprodukterna för Swedstyle.

 

Fakta

Swedstyle har funnits 30 år på marknaden för höj- och sänkbara bord, som utvecklats till en specialprodukt i både Sverige och på den övriga nordiska marknaden. Nu görs även avsevärda insteg på den amerikanska marknaden för att sälja höj- och sänkbara bord av hög kvalitet med småländsk design "over there".