• Vanja Johansson beredd lämna över sin populära Zoobutik efter 40 år.

Vanja slutar efter 40 år med Sävsjö Zoo

Efter 40 år i Zoobutiken i Sävsjö vill Vanja Johansson lämna över till någon annan. – Den nuvarande butiken har jag haft sedan 2006. Det började med att jag startade hemma i källaren 1976 och sedan dess har jag bara utökat mer och mer. Ett tag hade hon butiken på Holmesgården strax utanför stan och några år kring 1990 på Lundbergs plan.

Den aktuella butiken ligger bakom stadshotellet i centrum. Av många Sävsjöbor kallas Vanja en räddare i nöden för djuren. Vanja har för vana att alltid ställa upp i vått och torrt om hunden, katten eller kaninen behöver något.

– Ibland händer det att kunder kommer hem till mig och visst försöker jag ställa upp, säger Vanja.

När hon blir pensionär i september tycker hon det kan vara lagom att ägna sig åt något annat.

– Jag har både barn och barnbarn och tycker dessutom om att baka, säger Vanja.

Hennes årsomsättning ligger runt 3-4 miljoner för denna populära Zoobutik, som redan har fått många spekulanter när det nu har blivit känt att Vanja vill sälja.

– Men jag vill hitta rätt köpare att ta över, annars kommer jag att fortsätta själv, förklarar hon.

Två tredjedelar av försäljningen i Sävsjö Zoo går till hund och katt. Foder, koppel och halsband går åt som smör i vårsolen.

– På senare tid har jag utökat sortimentet med leksaker. Det visade sig att det var stor efterfrågan på leksaker, eftersom vi inte har någon leksaksbutik i Sävsjö och många Sävsjöbor vill handla på hemmaplan, berättar Vanja Johansson.

Vanja Johansson tror att det betyder mycket att ge kunderna ett lugnande och förtroendefullt intryck.

– Själv har jag den inställningen att inget är omöjligt och det gäller alltid att sträva framåt. Jag känner starkt att jag vill lösa problem som har uppstått. Jag känner mig lika glad varje dag som jag kan gå ner till butiken. I längden har det blivit en livsstil för mig att driva den här Zoobutiken, så visst blir det lite vemodigt att lämna över. Jag får väl hoppa in framöver ändå om någon skulle behöva min hjälp, säger Vanja med tillförsikt.