• SM i fällsågning avgjordes på Elmia Wood.
  • Erik Eriksson, lantbrukare från Pjätteryd, som visar upp första modellen av gallringsprocessorn.
  • Stina Gunnarsson, Just Wood, trädesigner, som deltog på Elmia Wood.

Världens största skogsmässa lockade deltagare från fem kontinenter

Elmia Wood blev en succé med en sällan skådad publiktillströmning i början av juni i skogarna söder om Jönköping. Sammanlagt har 550 utställare deltagit på det stora skogsområdet vid gården Bratteborg väster om Vaggeryd.

Mässan har varit större och mer heltäckande än någonsin med deltagare från fem kontinenter. 200 av dem ställde ut här för första gången.

I år var det premiär för Load & Transport som en särskild del av mässområdet i skogen med uppvisning av komponenter inom logistik och virkeshantering. Leverantörerna Drone Zone och Hunting bidrog med andra nyheter i år som visar en snabb förändring av skogsmaskinernas prestandakrav med anpassning till ökad resurshushållning och bevarande och återställande av det ursprungliga jord- och skogsbrukslandskapet.

Fullspäckat mässprogram

Shower, tävlingar, prisutdelningar, mingel och seminarier kännetecknar årets Elmia Wood. Bland inslagen kan nämnas VM, SM och Skol-SM i Skotarkörning på just avslutade Elmia Wood. En annan programpunkt var SM i fällsågning.

På miljösidan återfanns deltagare som visade upp specialtillverkning av ekologiskt hållbar design med inslag av cellulosa.

– Endast fantasin sätter gränser, säger trädesignern Stina Gunnarsson på Just Wood, ett företag som går i framkant för hållbara innovationer i den skogliga branschen,

Antalet provkörningar och demonstrationer av nya maskiner för markbearbetning till fullskalig slutavverkning återfanns på mässan.

– På trettio år har mycket hänt när vi talar om gallringsprocessorer. HYDRO 300 är den senaste modellen.som innebär mycket arbetsbesparing, säger Erik Eriksson, lantbrukare från Pjätteryd utanför Älmhult, som deltog i världens största mässa.