• Stefan Håkansson, försäljningschef, och Tommy Olofsson, servicemekaniker, ser till att hålla transportbilarna rullande på Atteviks.
  • Stefan Håkansson presenterar en specialutrustad Caddy, en populär transportbil.

Växande marknad av transportbilar, förutspår Atteviks försäljningschef Stefan Håkansson

– Ny Crafter presenteras inom kort

Den totala försäljningen av transportbilar har till 90 procent inriktning på yrkesfordon till företag. För bilfirman Atteviks med sex anläggningar för fullservice runt om i Småland innebär detta en växande marknad med lansering av nya modeller alltifrån lätta Caddy till Crafter, det vill säga större bussar på fem ton, och flakbilar som Amarok, i strid ström till företagskunderna.

– Sverigemarknaden har i år ökat med 15 procent. Nyligen presenterades en helt ny Amarok med sexcylindrig turbo. I vinter kommer en ny Crafter från Polen, där Volkswagengruppen har byggt en helt ny fabrik med en jättelansering av en stor bil, säger Stefan Håkansson, försäljningschef för Atteviks med bas i Älmhult och ansvarig för hela Småland.

Som spindeln i nätet för transportsidan på Atteviks sedan ett och ett halvt år tillbaka basar Stefan Håkansson över en verksamhet, som bygger på en avancerad säljteknik och en långsiktig affär som slutmål:

– Vi är unika inom bilbranschen i detta avseende med tanke på att vi tar hand om hela kedjan från försäljning, specialbyggen, försäkring och fortlöpande service av transportbilarna. Detta betyder att vi har goda kontakter med både små och stora företag. Avgörande är att kunderna blir nöjda med hela affären, vilket även innebär hur bilen stripas och hur vi utformar företagets logga och monterar den skräddarsydda utrustningen.

Med detta all-in-koncept har Atteviks skapat ett bra grepp över hela marknaden på transportsidan. Stefan Håkansson förklarar att Atteviks sätter i första rummet att vara specialiserade fullt ut, inte minst gäller detta tillbehörsbiten.

– 2015 sålde vi 685 lastbilar, och i år har vi en försäljningsökning med 30 procent. Allting bygger på att vi behåller bilaffären under samma tak inom huset, vilket också betyder att vi kommer närmare i hela segmentet från försäljning, försäkring, tillbehör och service.

Utöver den överlägset största kundgruppen, som finns bland företagen, riktar sig Atteviks också till kommuner och landsting och till en mindre del även till privatkunder. I Småland har Atteviks bilhallar i Växjö, Älmhult, Ljungby, Nässjö, Jönköping och Tranås.

– När det gäller miljöanpassningen följer våra transportfordon EU-normerna. Idag säljer Volkswagen mest elhybrider, en kombination av el och bensin, diesel eller gas. Inom fem år får vi nog ett ännu större uppsving för hybrider på marknaden. Den nya Craftern, som premiärvisas i Polen inom kort, har eldrift, vilket är ett stort framsteg och kommer att få stor uppmärksamhet, säger Atteviks säljchef Stefan Håkansson.

Fakta Atteviks

Atteviks har sex kontor i Småland och säljer transportfordon till både små och stora företag. Bilfirman har ett all-inkoncept vilket även innebär att bilen stripas, får skräddarsydd utrustning, förses med logga och får serviceavtal. Transportfordonen följer EU-normerna. Idag överväger försäljningen av elhybrider på transportbilsmarknaden.