• Bo Frank är stor Beatles-entusiast och en auktoritet på området. Bara i år har han hållit 10 föreläsningar à tre timmar om Beatles och deras musik för Pensionärsuniversitet i Växjö.

Växtvärk och optimism i Växjö

Kommunalrådet Bo Frank (m) i Växjö är påtagligt belåten över att Växjö utsetts till Sveriges fjärde största tillväxtregion av Västsvenska Handelskammaren. - Vi är också fjärde IT-kluster med 800 IT-företag, vilket är enastående för en kommun i vår storlek. Det är roligt att vi lyckats växa som universitetsstad och samtidigt se den klassiska industrin få nya tillskott när Gunnebo koncentrerar tillverkning hit, säger han.

De senaste fem åren har det, enligt Bo Frank, skapats 2 000 nya jobb i Växjö och under 2013 tillkom 840 nya företag, brutto. Befolkningen växer med c:a 1 200 personer om året. Det ger växtvärk.

- Vi har den minsta stadskärnan av alla regionstäder, i förhållande till befolkningen, vilket alltid kommer att ge trafikproblem i centrum. Vi söker nya P-lösningar i anslutning till rutnätsstaden, men den enda gång det egentligen är fullt är när vi har matmässan eller Karl-Oskar-dagarna på sta’n, menar Bo Frank.

Både tjänstemän och politiker i Växjö kommun är mycket ute i företagen och kan då notera att alla VD:ar i de större företagen är optimistiska och vill satsa på att utvecklas i kommunen.

- Vår ställning som logistikcentrum har fått en renässans. Det fylls på med nya aktörer i ICA:s och Coops gamla centrallager både i Räppe och Lammhult, förklarar Frank.

- Arenastaden har blivit en fantastisk mötesplats med flera hundra arbetstillfällen och enorm idrottsaktivitet för både hockeyproffs och tusentals ungdomar i olika idrotter, säger han. Jag är inte orolig för att investeringarna i alla nya anläggningar för totalt 750 mkr, med kommunala borgensåtaganden, ska slå slint. Jag hade varit mera orolig för stadens utveckling, om vi inte hade gjort detta. Och om kommunen skulle byggt i egen regi, hade det kostat långt över miljarden.

Ett problem för näringslivet och kommunen är, enligt kommunalrådet, att det är för låg kapacitet på stockholmslinjen till och från VXO-Smaland Airport. Han är glad över den nya förbindelsen med Oslo och ser fram emot att det under våren tillkommer en ”hub” med direktflyg mellan Växjö och någon flygplats i Europa, typ Frankfurt eller München, för att ge mera direkt anknytningar till kronobergsföretagens utlandsdestinationer.

Bo Frank väjer inte för att säga sin mening i alla sammanhang och han har fått utstå kritik, men också mött erkännande, när han har sagt att Växjö inte kan ta emot fler flyktingar än man gör nu.

- Vi måste kunna hantera bostadsfrågan, men också utbildningen. Både de kommunala och privatdrivna Skolorna i Växjö har bra rykte, men man klarar inte att hålla uppe betygsnivån när 30 % av eleverna har varit i Sverige i fem år eller kortare tid.

- Vi bygger över 500 nya lägenheter i år och vi är unika med 15-20 kvalificerade byggföretag. Tänk att Lagan Bygg, med bara 11 egna anställda, klarade av att bygga VIDA Arena åt Växjö Lakers Hockey! säger Bo Frank.

Vad ser då kommunalrådet som viktigaste framtidsfrågor för Växjö kommun?

- En fungerande infrastruktur, med uppgradering av tågtrafiken. Vi skulle behöva dubbelspår mellan Alvesta och Kalmar. Vi är mentalt förberedda, men får se detta på lång sikt.

- Sedan vill vi skapa södra Sveriges i särklass mest attraktiva bostadsområden runt våra sju sjöar, som successivt renas. Alla ska ha en badplats inom gångavstånd. Många gamla växjöbor har en självbild av att Växjö är en tråkig sommarstad, men det stämmer inte, om du frågar restaurangägarna. Juli är en bra månad!

Ännu en sommar hinner Bo Frank uppleva denna som kommunalråd. Hur det blir efter valet avgörs av resultatet.

- Det är vinna eller försvinna, säger han. Senast efter nästa valperiod lämnar jag i alla fall över till Anna Tenje.

Fotnot: Anna Tenje (f. Bergkvist) är i dag bl.a. ledamot i kommunstyrelsen i Växjö och ordförande i Tekniska nämnden. 2006-10 var hon riksdagsledamot för moderaterna i Kronoberg.

 

Fakta Växjö kommun

Invånare 86 000

Skattesats 31:87 (rikssnitt 31:86)

Skattekraft/invånare 178 796 (index 96, 100 är genomsnitt)

Priv. arb.ställen / 1000 inv. C:a 35 (rikssnitt c:a 36)

Ranking, företagsklimat 16 (av 290)