• Matz Eklund är aktuell med sin andra dokumentärfilm som visas på SVT.
  • Dokumentärfilmen ”En bit av 50-talet” blev populär bland publiken när den släpptes för knappt en månad sedan. Foto: Mz Reklam

Vimmerbyföretagares film visas på SVT

Rockabillykulturen lockar många och snabbt efter releasen hamnade Vimmerbybon Matz Eklund och bolaget FilmDirekts dokumentär ”50-talet” på första plats på Ginzas Sverigetoppen. Ett genomslag som genererar många nya ringar på vattnet för företaget.

Matz Eklund driver det egna företaget MZ Reklam, där även bolaget Film Direkt ingår. Han arbetar främst med produktfilmer men har på senare tid gjort en del egna dokumentärfilmer. ”En bit av 50-talet” är Matz Eklunds andra film som visas på SVT, han har tidigare sålt in ”Att leva med folkrace” som visades på kanalen för några år sedan.

”Ville fånga 50-talsandan”

För två år sedan påbörjades arbetet med dokumentärfilmen.

– Jag lade ner mycket tid på att välja ut karaktärer och hitta de rätta huvudrollsinnehavarna, säger Matz Eklund. Efter mycket letande hittade han två tjejer från Karlstad samt en rockabillyfamilj från Helsingborg med ett gemensamt genuint intresse för 50-talet. Matz Eklund följde personerna under nästan två års tid och dokumenterade rockabillylivet i Sverige.

– Jag åkte med dem på träffar två somrar. Det resulterade i en film som handlar om den glada tidsperioden som rådde på 50-talet, om musiken, bilarna, pinupstilen som har smittat av sig från USA och blivit ett mode i Sverige, säger Matz Eklund.

Nya kontakter

Filmen släpptes den femte oktober och planeras att visas på SVT inom kort.

– Att filmen visas på tv har betytt mycket. Man har fått många nya kontakter och har lättare att hitta nya, bra och större projekt.

Vad har du för grejer på gång härnäst?

– Jag har börjat jobba med en ny dokumentärfilm om Eva Eastwood och om hennes musikstil, säger Matz Eklund.