• Jens Carlsson vid en av de totalt 26 stugorna som ska levereras till Astrid Lindgrens Värld i sommar. Foto: Jenn Hultberg
  • Tony Stolt och Leif Zeilon gipsar väggblock till turiststugorna som ska till ALV. Foto: Jenn Hultberg

Vimmerbyhus ökar omsättningen med 90 procent

Husföretaget kom till ett avgörande vägskäl för drygt ett år sedan efter några riktigt tuffa år. Skulle man satsa eller inte? – Vi valde att satsa och vi lyckades få in ett driv i företaget igen. Alla var med, både produktionen och administrationen, och vi jobbade hårt för att ge Vimmerbyhus en chans, säger Jens Carlsson, VD.

När vi träffas har Jens Carlsson precis gått igenom fem nya förfrågningar på byggjobb. Ett handlade om ett kyrkbygge i Södertälje kommun, några parhus samt en förfrågan som handlade om boendeutveckling i Stockholmsområdet.

– De här förfrågningarna hade vi inte fått för ett år sedan, konstaterar Jens Carlsson.

Han beskriver de senaste åren som "knackiga" med en ond cirkel av dålig omsättning och för få jobb.

– När vi kände att vi hade nått botten och sedan bestämde oss för att ge det en rejäl chans lyckades vi, med lite tur, få in nya jobb. Det blev liv i verksamheten igen. Alla jobbade hårt, och själv åkte jag till Stockholm och lyckades skapa ett kontaktnät som genererade i "business-to-business"-jobb. Det blev en hävstångseffekt kan man säga.

Nu har det gått drygt tolv månader och företaget har haft ett minst sagt framgångsrikt år. Antalet anställda har ökat från 25 personer till 32. Omsättningen har ökat med hela 90 procent.

– Omsättningen inte bara ökar, den gör det med god lönsamhet också. Det här verksamhetsåret har vi mer än dubblat hustillverkningen mot föregående år medan takstolsproduktionen ligger kvar i samma omfattning. Det känns fantastiskt, säger Jens Carlsson.

Vad betyder det här för Vimmerby Hus?

– Det betyder allt. Vi hade nog inte funnits i den här formen om inte den här vändningen hade kommit. Nu är vi i ett läge där vi kan återinvestera pengar i att utveckla verksamheten, det kunde vi inte innan. Det ger oss en framtidstro och det är något som genererar fler jobb.

Jens Carlsson säger att marknaden har ökat mest på hemmaplan och Stockholmsområdet.

– Men även övriga Smålandsregionen ökar. Jönköping är ett viktigt område för oss.

På hemmaplan i Vimmerby har även Astrid Lindgrens Värld spelat en stor roll för husföretaget. Vimmerbyhus ska nämligen leverera totalt 26 stycken stugor till nöjesparkens turistanläggning under året.

– Vi är mycket glada för detta och Astrid Lindgrens Värld ska verkligen ha stor cred för att de gynnar lokala företag, det är väldigt viktigt för oss, säger Jens Carlsson.

Hur ser du på företagets utveckling de närmsta åren, kommer den här positiva vinden att hålla i sig?

– Ja, det tror jag. Men jag är realistisk också, jag förstår ju att vi inte kommer att kunna dubbla omsättningen igen nästa år. Men trähusmarknaden har en fortsatt god utveckling och enligt Boverket behövs det byggas 70 000 nya bostäder per år fram till år 2025. Även om det inte blir fullt så många så finns ändå ett stort behov av nya bostäder.

– Nu behöver politiken titta på hur man kan underlätta byggandet när det gäller bygglov och marker och så vidare. Men även infrastrukturen är en jätteviktig fråga. Det är två saker som skulle kunna bromsa byggandet av nya bostäder, säger Jens Carlsson.