• David Modig, VD och ägare, ser fram emot etableringen i Kalmar.

Virserumsbaserade Modigs expanderar i Kalmar

En mycket stark orderingång under en längre tid gör att Virserumsbaserade Modig Machine Tool nu väljer att etablera sig i länets största stad, Kalmar. – Det kommer vara lättare för våra kunder att ta sig dit, konstaterar David Modig, VD och ägare.

Modig är ett av de mest högteknologiska företagen i Sverige med stark förankring i flygbranschen. För ungefär tre månader sedan fick virserumsföretaget sin hittills största order någonsin på omkring 400 miljoner kronor.

– Vi fick en stor leverans till Boeing som har köpt vår nya produkt "Rygimill". Den här maskinen har vi utvecklat sedan 2007 och släppte den förra året. Den här ordern låg på 16 sådana maskiner, säger David Modig.

Vad betyder den här ordern för er?

– Den betyder att vi nu kan satsa som vi gör, och ta in mer folk. Bara de senaste två veckorna har vi anställt sju-åtta personer på höga positioner som alla kommer från större bolag. De kommer till en början vara placerade i Virserum men så småningom ska de till den nya fabriken i Kalmar.

Den nya fabriken hamnade alltså i Kalmar, efter att valet stått och vägt mot Oskarshamn. Anledningen till att Modigs väljer att etablera sig på en ny och större ort beror enligt VD:n på tillgänglighet och infrastruktur.

– Problemet med Virserum är att orten har varit utan något hotell i många år. När våra kunder utifrån kommer för att titta på våra maskiner förväntar man sig att kunna stanna kvar. Samt att det till Kalmar är lättare att ta sig från exempelvis Danmark, det går flyg direkt från Stockholm och så vidare. Det blir lättare med kundkontakter på det sättet.

David Modig berättar att den nya fabriken som ska byggas i Kalmar ska bli omkring 5 000 kvadratmeter stor. Budget ligger på cirka 40 miljoner kronor.

– Vi räknar med att komma igång med själva byggandet av fabriken under året.

Hur många anställda kommer det att vara i Virserum respektive Kalmar framöver?

– Kalmarfabriken byggs för att klara en stor personalstyrka, men exakt hur många det blir kan vi inte säga än, det styrs helt av orderingången. Virserum blir kvar och där kommer vi att ha lager och delmontering vilket är en stor del av vår produktion. Medan slutmontering kommer ske i Kalmar, säger David Modig.

2010 började Modig Machine Tool ta fram en helt ny maskinportfolie, något som ökat intresset för företaget bland kunderna.

– Det har genererat i otroligt många förfrågningar. Vi har just nu förfrågningar uppemot 2,5 miljarder. Sen betyder inte det att alla köper av oss, men det betyder att det finns ett intresse.

Hur ser du på Modigs framtid?

– Vi är i flygindustrin vilket är en av de bästa marknaderna att vara i just nu. Man räknar med en tillväxt inom branschen på 3-4 procent varje år, så det ser väl bra ut.

– För ett par år sedan startade vi även ett USA-bolag då vår överlägset största marknad är Nordamerika. Det har ökat intresset för oss vilket är viktigt. Vi är inte den mest välkända så vi behöver jobba på att göra namnet känt.