• Världens största dumper, modell A60, presenteras på Volvo Braås för att ta ökade marknadsandelar.
  • – Just nu utvecklar vi nya koncept för våra dumprar för att klara av konkurrenskraven på världsmarknaden, säger Jörgen Sjöstrand, Platschef på Volvo Braås

Volvo i Braås möter ökade konkurrenskrav

Lanserar världens största dumper på 670 hästkrafter

Volvo Braås lanserar just nu sin största dumper någonsin på världsmarknaden, modell A60, som lastar 55 ton. – Vi vill ta större marknadsandelar genom att sälja konkurrenskraftiga produkter och ta en större del av den kaka som finns, säger Jörgen Sjöstrand, Platschef på Braåsfabriken.

Den nya A60-modellen ska klara de ökade kraven som världsmarknaden ställer på högre prestanda. Den hittills största A40-modellen lastar 39 ton, vilket betyder en rejäl kapacitetsökning för den nylanserade dumpern. Användningsområdena för dumprarna kan vara stora anläggningar, flygplatser, vägar och dammbyggen. De gigantiska dumprarna klarar också av att transportera malm.

– Vi jobbar globalt med Europa och Nordamerika som våra bästa marknader. I det aktuella produktprogrammet tas innovationer fram och dessutom förfinas och förbättras de dumprar som finns i det befintliga grundkonceptet. Målet är att motsvara ökade krav på lönsamhet och effektivitet som finns hos kunderna på olika håll i världen. Trenden går mot allt större maskiner. De ska klara av vitt skilda förhållanden, alltifrån 50-gradig kyla i Sibirien till 45 graders värme i Saudiarabien, vilket ställer stora designkrav som vi jobbar med att lösa i vår utvecklingsavdelning här i Braås, säger Jörgen Sjöstrand.

– Dumprarna måste klara allt. Braåsdumprarna är väl anpassade för att kunna transportera massor i tuff terräng. Skillnaden ligger i styrkan för att klara effektivitetskraven.

Mycket har hänt sedan den allra första modellen kom 1966, DR631, som i folkmun kallades Grus-Kalle. Den kunde klara 25 kilometer i timmen, hade 66 hästkrafter och lastade 13 ton. Sex modeller och 50 år senare kommer nu A60 med 670 hästkrafter, som uppmäter en maxfart på 55 kilometer i timmen i tuff terräng och lastar 55 ton.

Volvo Braås har en mycket intresseväckande industrihistoria. Allt började på 40-talet i byn Ringstorp i Västergötland. Två bröder fick patent och startade tillverkning av en driven axel, som de kopplade i kraftuttaget på traktorer för att driva kärror. När de ville expandera företaget visade det sig att Västergötland inte var intresserad av industri utan bara satsade på jordbruk. Då hörde småländska Braås av sig, där man sökte företag genom en annons. Ett samarbete inleddes med Bolinder Munktell, som sedermera blev Volvo BM och så hade Volvofabriken i Braås sett dagens ljus.

Fakta Volvo Construction Equipment

Volvo Construction Equipment i Braås är världens ledande tillverkare av ramstyrda dumprar.

I Braås sker både produktutveckling och produktion av dumprar.

Tillverkningen består av plåtbearbetning, kompetenssvetsning, maskinbearbetnin, blästring och måleri.

Totalt arbetar 800 medarbetare i Braås.