• Henric Fransson tar emot priset som Årets internationella utmanare på Jönköpingsgalan. Foto: Marcus Gyllborg / Jönköpingsgalan

Wattguard årets internationella utmanare

Ljus framtid för energisparande bolag

Miljöteknikbolaget Wattguard i Jönköping blev belönade med priset som årets internationella utmanare vid senaste Jönköpingsgalan. Wattguards energisparande produkt finns nu i fyra länder och tanken är att växa ytterligare internationellt.

Wattguard erbjuder en produkt som sparar både elektricitet och minskar koldioxidutsläppen i atmosfären.

Produkten ökar verkningsgraden så att energiförbrukningen för belysning minskar med 40 procent utan att ljusstyrkan minskar.

– Vår teknologi är patenterad och vi är helt unika på världsmarknaden. Det finns inget annat sätt att behålla ljus på hög nivå och spara energi, berättar Henric Fransson, produktions- och utvecklingschef.

– Under 2013 har vi etablerat oss i fyra länder: Sverige, Danmark, Norge och Portugal. Inom en tvåårsperiod ska vi etablera oss i 24 länder, berättar Henric Karlsson,

”I en global värld med allt större krav på energieffektivisering har Wattguard utvecklat en unik produkt som hjälper företag att minska energikostnader. Wattguard har lyckats hitta både nya kunder och leverantörer i ett flertal länder i och utanför Europa, något som haft en positiv utveckling för företaget och dess internationella expandering”, löd motivering till priset årets internationella utmanare som delades ut vid en årliga Jönköpingsgalan i slutet av januari.

Vi gör rätt

– Vi är ett ganska nytt företag. Vi har jobbat i tre år. Priset är ett bevis på att vi gör rätt saker och vi får uppmärksamhet för vår produkt. Fler bör tänka på miljön, säger Henric Fransson som också menar att priset kommer helt rätt i tiden.

– När vi kom ut med vår produkt valde vi att inte marknadsföra oss. Vi valde att bygga upp referensanläggningar. Nu är vi där att vi installerat och vi är i fasen att vi ska synas och höras lite mer, säger Henric Fransson.

Bland dem som tagit hjälp av Wattguard finns bland annat en idrottsförening med stora hallar i Växjö där förbrukningen i ljusanläggningarna minskat med 400 000 kilowattimmar.

Ett kollektivtrafikbolag har använt sig av Wattguards tjänster i sin servicedepå i Stockholm och på fem år sparat in 2,6 miljoner kilowattimmar.

– Nu är vi på väg ut på fyra nya marknader, berättar Henric Fransson.

Portugal

Det handlar bland annat om Nordamerika. Wattguard tänker också växa i norra Sverige med hjälp av en samarbetspartner. Planer har också antytts om insteg på marknaden i södra Europa och Afrika.

Verksamheten i Portugal har redan blivit omfattande. Där finns nu 16 olika anläggningar hos bland annat det största logistikcentrat i Lissabon och hos en av Europas största tillverkare av kakel.

I år och nästa år ska Wattguard installeras på ytterligare cirka 100 platser runt om i Portugal.

Energimyndigheten har också utsett Wattguard till en av Sveriges representanter inom miljöteknik i samband med att en svensk delegation visar upp sig i Indien.

– Som grädde på moset, säger Henric Fransson om Energimyndighetens val.