• WIlla Nordics vd Robert Sumberesi. Foto: Willa Nordic
  • Stockarydsföretaget Willa Nordic vill ta reda på hur framtidens hus kommer se ut. Idag är de så kallade New England-husen i klassisk stil populära. Foto: Willa Nordic

Willa Nordic satsar mot år 2049

Utmanar arkitektstudenter att rita framtidens hus

Med en arkitekttävling och en fiktiv bomässa med sikte på hur bostäderna ska se ut om 30 år tar Stockarydsföretaget Willa Nordic nya tag i den krisdrabbade husbranschen.

Det är ingen hemlighet att husbranschen och byggbranschen i Sverige befinner sig i en kris och en djup sådan sedan flera år tillbaka.
Visserligen har bostadsbyggandet i landet ökat med över 30 procent hittills i år (6 650 bostäder byggdes mellan januari och mars) men nästan hela ökningen ligger uteslutande på flerfamiljshus. De 1 200 småhus som byggts i år är ungefär samma antal som ifjol och redan det var en alldeles för låg nivå för branschen som till stor del finns på Småländska Höglandet genom en rad hustillverkare.
Därmed inte sagt att hoppet är ute.

Framtidens boende

Hustillverkaren Willa Nordic i Stockaryd är med cirka 100 anställda och en omsättning på ungefär 200 miljoner kronor en av de större aktörerna på marknaden. Nu tänker man satsa på framtiden och långt framåt. Året som gäller är 2049.
– Vi vill ta reda på hur vi bor, lever och arbetar om 36 år, det styr hur vi utvecklar framtidens boende i dag, säger Robert Sumberesi, vd på Willa Nordic.
Inför tävlingen har Robert Sumberesi rest runt till universitet i Sverige och hållit föredrag inför studenterna.
– Jag har mött över 200 arkitektstudenter, säger han och berättar att man för att förstå förutsättningarna blickat tillbaka 36 år i tiden till 1977 och hur samhället såg ut då.
– Det är en jätteresa sedan dess, inom musikindustrin och media men det har inte hänt så mycket med bostadsindustrin, säger Robert Sumberesi.

Utmaning

Därför har bolaget tagit fram en utmaning till arkitektstudenterna på Sveriges universitet, som Willa Nordic menar är "framtidens vassaste huskreatörer".
Tanken är att studenterna ska vara med och tävla med husförslag till den fiktiva bomässan BO2049.
Än så länge har studenter från alla Sveriges universitet har anmält sig liksom också grupper från Norge, Danmark, Finland och Storbritannien som visat intresse.
Än så länge är tävlingen dock bara öppen för svenska studenter.
Tanken är att utmaningen till arkitektstudenterna och den fiktiva bomässan ska skänka idéer om formgivning, utveckla kompetens, ta tag i energifrågan för hus, titta på nya framtida livsstilar, utnyttja internets möjligheter, nya material med mera.
En av Willa Nordics planer är att ta fram ett hus som inte förbrukar energi utan producerar energi, en vidareutveckling av de så kallade "nollenergibyggnader" som eftersträvas idag.
Tävlingen avslutas i höst och de tre främsta bidragen får pris vid en tillställning i Stockholm nästa vår.

Sitta och vänta

Tanken är att instifta ett av arkitekturpris till BO2049.
– Det ska bli en institution på den svenska arkitekturhimlen, hoppas Robert Sumberesi som menar att det handlar om en ödesfråga för hela branschen.
– Vi kan inte sitta och vänta och hoppas på bättre tider, menar Robert Sumberesi som dock tror på framtiden för bostadsbyggandet.
– Branschen mår inte så bra men det behövs bostäder i Sverige. Människors största önskan är fortfarande att bo i eget boende, säger han.