• Patrik Nyhlén och Martin Erixon driver det Vetlandabaserade trähusföretaget XN-Villan.
  • Ett specialdesignat trähus byggs just nu av XN-Villan strax utanför Vetlanda.

XN-Villan bygger vidare på byggnadsvårdstanken

Specialdesignade trähus en framgångsrik nisch

Sedan 2010 driver Patrik Nyhlén och Martin Erixon det expansiva trähusföretaget XN-Villan i Vetlanda. – Vår affärsidé är att bygga energismarta hus av trä och andra sunda material, säger Patrik Nyhlén.

Grundtanken är att uppföra nya hus i gammal stil och gå vidare med den gamla byggnadsvårdstanken.

I Vetlanda har XN-Villan fem anställda och i fabriken i Falkenberg jobbar nio anställda med att tillverka de specialbeställda husen.

– Vi har bara naturligt material, det betyder att vi isolerar husen med cellulosa. Det viktiga är att husen får andas och att vi har god ventilation hela tiden, förklarar Patrik Nyhlén.

Konkurrensen är stor med andra hustillverkare men med energismarta hus som grundidé har XN-Villan hittat en nisch, där efterfrågan hela tiden ökar.

– Vi är mycket flexibla och reser mycket för att möta kunderna direkt på plats. Det är hela vår idé att våra småskaliga, förklarar Martin Erixon.ut

Störst marknad idag har XN-Villan i Stockholm, där efterfrågan är rekordartad på denna typ av exklusiva trähus i miljövänlig stil.

– Hela idén bygger på att vi strävar efter att bygga hus med hög kvalitet. Detta skapar förtroende hos kunderna och sprider sig som ringar på vattnet. På detta sätt har vi efter hand kunnat etablera oss särskilt i Stockholmstrakten.

Med segvuxet virke från Norrland bygger XN-Villan stabila hus i specialdesign. Inte sällan får husen en personlig prägel i gammal stil med särskild utstyrsel.

Strax utanför Vetlanda byggs ett hus just nu vid sidan av befintlig bebyggelse. Det innebär att XN-Villan på ett miljösmart sätt för en gammal tradition vidare i en klassisk trähusregion på småländska höglandet.

XN-Villan levererar hela tiden arkitektritade hus på beställning av kunder över hela landet.

– Vi kan producera alla typer av hus, men de är aldrig massproducerade utan vi börjar hela tiden från grunden i våra specialbyggda modeller, säger Patrik Nyhlén.

Med en stabil stomme bygger XN-Villan vidare på skräddarsydda hus som dessutom ska uppfylla klimatmålet både när det gäller energibesparing och användning av förnyelsebara bränslen.